torsdag 7 juni 2018

Mutts - från Fozzie 6, 1996

Från Fozzie 6, juni 1996:
(notera att sångaren Håkan Åkesson senare blev mer känd under sitt andranamn Alf.)

Bandet Mutts gjorde sin första demo i augusti -94, och redan i november samma år fick de sin första spelning. Det är inte för inte som de har fått ett bra liverykte: under -95 gjorde de ett 40-tal spelningar, från Köpenhamn i söder till Storlien i norr. I Köpenhamn har de spelat på det kända Loppen.
I nya svenska filmen "Vackert väder" är Mutts med i en scen och spelar live på en klubb.Från början hette de faktiskt Mats, men strax efter de verkligen bestämt sig för namnet dök Yvonne, Kent och Broder Daniel upp, så det kändes lite tjatigt med personnamn, och då kom de på att man lika gärna kunde stava namnet Mutts och få samma uttal.
Mutts består av sångaren och gitarristen Håkan Åkesson, basisten Tommy Nilsson (...) och trummisen Fredrik Svensson.
Influenser?
- Det varierar från dag till dag. Vi tittar mycket på ZTV för att hålla oss à jour, men det är mycket äldre grejer också. Jag lyssnar mycket på skivan "A Tribute to Glenn Campbell" med Jimmy Webb, en evergreen-sångare, som jag hittade hos mina föräldrar. Det är som en amerikansk motsvarighet till brittisk easy listening, orkestrerad country ungefär. Jättebra låtar.
- Det kan vara en kick att se ett lokalt band som är som man själv. Man ser ju mycket fler lokala band än etablerade.
Håkan hade kontrakt med Polar för ett soloprojekt före Mutts, men det rann ut i sanden.
- Nu spelar jag ju i Mutts, det är tuffare.
Första gången jag hörde Mutts var när jag såg deras video till "Her X-Boyfriend" på ZTV:s "Tryck till". Jag tyckte det var lite häftigt att göra en video, och att lyckas få den spelad på ZTV redan innan man ens har släppt en singel. Nu fick jag veta att de faktiskt gjort en video till, till "Crawling on a Freeway", men den har bara visats på Sydnytt i Malmö.
- Vi har en polare som är fotograf, Martin Bogren, och han gjorde dem, ganska anspråkslöst. "X" är så kort, så det var smidigt. Vi tog låtar som inte ska bli singlar, vi vill inte bränna dem på testvideos.
- Dem gjorde vi bara för att marknadsföra namnet. Nu är det mer tal om att göra en "riktig" video.
I slutet av mars gjorde Mutts en inspelning med Chips från Sator. Lund Records stod för inspelningen.
- Blir det vi gör med Chips nu bra så blir det en EP som ska ut innan sommaren. Eventuellt blir det en fullängdare efter sommaren. Men vi har inte skrivit något kontrakt än, så vi vet inte hur det blir.
Mutts har förlagskontrakt med Buddha Music, som Pange från Mejeriet, Michael och Sven från Sinners, några från Apollon Video och en från Sydsvenska Dagbladet har (och de samarbetar med Stockholm Records).
Har ni fått mycket publicitet?
- Vi fick demorecension i Pop, i SA blev vi vinterns demo. I GP blåste de upp en hel sida.
- Vi har aldrig skickat till Linda Norrman och så. Jo, förresten, när vi skulle spela i Stockholm. Vi skickar inte ut demos för att skrivas om, vi skickar mest till spelställen, inte till tidningar för att suga publicitet. Vi borde väl göra det, framför allt innan spelningar för att få reklam. Men det finns så många band som bara lever i tidningar, och så spelar de en gång på nåt obskyrt ställe bara för att ha spelat, men de lever bara i tidningar. Det är många band som vill stressa, de vill ha skivkontrakt innan de bildat ett band nästan, och så blir det därefter.
Tommy: - Ja, nu har det blivit som "Jaså, du spelar i band. Har ni kontrakt?"
Fredrik: - Vi har ju bara funnits i ett och ett halvt år.
Håkan: - Men vi har verkligen fått höjdarspelningar. Vi spelade på Mejeriets festival med Brainpool, Boo Radleys och Sleeper, och på Malmöfestivalens stora scen med Cardigans och Wilmer X och på Loppen i Köpenhamn. De enda andra svenska band som spelat där är Brainpool, Sator och Popsicle.
- Vi försöker snarare jobba... på ett gammalt naivt sätt tror vi att vi kan komma någon vart genom att skriva bra låtar och spela.

Vilken fråga skulle ni helst vilja svara på?
Håkan: - "Oasis eller Blur?" Nää... "Hur känns det att ha vunnit 8 miljoner på Lotto?" Nääej...
Fredrik: - Märklig fråga.
Håkan: - Ja, men den var rolig. Jag har inget sådär snärtsvar. "Hur känns det att vara fem i bandet?" Vi ska inte ta med mer folk, det räcker som det är. Folk tjatar om att man måste ha körer, men det kan man ju ha på inspelningar.
- Idén med Mutts är att det ska vara minimalistiskt, styrkan ska finnas i låtarna. Man kan stå och mangla sönder låtar och det låter jättetufft. Man kan dölja en dålig låt, men tre pers - låter det dåligt så är det för att vi är dåliga eller för att det är en dålig låt. Det krävs att man är alert, att kunna hitta på nya arrangemang, det är ju begränsat att vara tre, men det finns många sätt ändå. Man är tvingad att hitta på nya sätt att arrangera när man bara är tre.
- Enda nackdelen är när vi ska åka långt, det är inte så många som kör...
Favoritmuppar?
Fredrik: - Örnen som är nyhetsuppläsare. Han som kom med skämt som "örngott är godis för fåglar".
Tommy: - Gubbarna på balkongen.
Håkan: - Svenske Kocken!
Fredrik: - Och Beacker, han är så frän. Han står bara och piper.
Tommy: - Vi kanske skulle döpa om oss till Mupps!
- Ja, och kalla oss mupp-namn! Animal och Gonzo. Tänk att göra det seriöst! Som ett bluesband, stå i Gonzo-kostym och solglasögon och spela döseriös musik. Helt igenom fel.
Är det något mer ni vill berätta?
Fredrik: - Jag har inget korsband i vänsterbenet.
Än så länge vet jag inget om hur inspelningen med Chips gick, så jag vet följaktligen inte om det blir någon skiva, men jag håller tummarna. Till dess råder jag er att försöka se Mutts live, för de är verkligen ett lysande liveband.

/Sara

Det kom sedermera ett par singlar och ett självbetitlat album på Lund Records, 1996.

Red. 2018: Denna artikel publicerades på bloggen 20 oktober 2009, men jag flyttade nu fram den för att hänga ihop med övriga Fozzie 6-artiklar.

2 kommentarer:

Martin sa...

Undrar om inte jag har en komplett singelsamling med Mutts i källaren. Kanske borde provlyssnas igen. Alf har ju gjort några riktigt bra.

Pop-Sara sa...

Ja! Jag saknar min magasinerade skivsamling, nu när jag håller på med det här...