måndag 9 april 2018

Starmarket - från Fozzie 5, 1995

Starmarket
Mysiga och varma

Starmarket. Starmarket. Det har jag hört nånstans. Är det inte det där bandet som man läser om överallt? Fredrik Brändström – det låter väl också bekant. Är inte han med i Blithe? Och var med i Randy? Och är inte Johan Sellman och Magnus Öberg med i Shredhead? Och Patrik Bergman var väl med i Randy??? Jo, jag tror minsann det. De är inte kloka de där norrlänningarna. Nu har de alltså ett band till – ihop.
Jag träffade Johan, som spelar gitarr, och Magnus, trummor, i Hultsfred, och frågade hur det går att kombinera tre bandkarriärer samtidigt; Starmarket, Blithe och Shredhead.
- Det är kul att spela.
Jaha ja.
- Det där lever vi på, att spela så mycket som möjligt – så får man ett roligt liv.
- Det är väl kanske inte så säkert, det kan ju braka ihop – om banden skulle lägga av så kan man sitta där med skägget i brevlådan.
De skrattade lite och lade till: - Men då kan man ju alltid starta nya band.
Men krockar aldrig några spelningar då?
- Nej, det händer aldrig. Vi har olika bokningsbolag som har ganska bra koll på varandra, de pratar ju med varandra och kollar hela tiden.
(Luger bokar Starmarket och Blithe och Fact 42 Shredhead.)
Starmarket har dock lyckats bli mer kända än Blithe, Shredhead och Randy. Hur kommer det sig?
- Det är ju ett stort sug, verkar det som. Jag vet inte varför, men till och med... folk söderöver gillar det! Annars brukar det mest vara så att norrlandsbanden gillas mest i Norrland och så brukar kanske band som kommer från söder gillas däruppe. Men jag tycker det verkar gå 'som hem.


Starmarket trivs i Norrland. Många band från södra Sverige längtar till Stockholm, men inte Starmarket:
- Vi är väl ganska norrländska. Vi skulle aldrig kunna tänka oss att flytta. Det är så snabbt härnere... Vi trivs när det är lugnt.
- Man kan ju alltid åka ner hit och hälsa på. Lagom är bäst.
På tal om Norrland kan man bli lite förvånad över att inte även Starmarket ligger på A West Side Fabrication, som ju har de flesta norrlandsbanden under sina vingars skugga. Starmarket är signade av göteborgsbolaget Dolores. Randy låg nämligen på Dolores, och spelade upp en Starmarketdemo för chefen i telefon, och han gillade det. Så så var det med det. Skivan Starmarket kom i maj, och hade i augusti sålt omkring 3 000 ex, och fått överlag lysande recensioner.
- Det är läskigt att det aldrig blivit nån dålig recension – fast man kanske själv varit missnöjd med nåt.
- Fast fattig kommer man väl alltid att vara. Men det finns ju bidrag. Och mamma. Och pappa.
Hur känns det att få spela i Hultsfred då?
- Det känns som att förväntningarna är otroligt höga på oss. Mycket prat och mycket folk som kommer fram sådär. Fredrik får skriva en massa autografer! Han har ju blivit "the face", varit med i Expressen... Det är kul.
Vad vill ni?
Johan: - Just nu skulle det kännas skönt att få lite pengar. Så man i alla fall kunde leva bra på turnéerna och festivalerna. Den här festivalen går vi otroligt mycket back på – ett litet band som vi får knappt pengar till att betala resan. De verkar inte förstå hur långt det är.
Magnus: - De har räknat ut att härifrån är det 110 mil till Piteå Det är ju fel. Det är mycket längre. Jag vet inte hur de har räknat.

Vi kom fram till att Starmarket kunde få sponsring av Texaco, eftersom Starmarket upptäckt att deras stjärnlogo är exakt likadan som Texacos – lite omedveten reklam.

Namnet Starmarket?
- Det var Fredrik som kom på det. Han letade väl bara efter ett ord som skulle ligga bra i munnen.
- Och så får det inte vara för svårstavat – det har vi märkt med Shredhead. Det blir alltid felstavat.
Influenser?
- Amerikanskt. Ja, vad skall man nämna? Archers of Loaf kanske litegrann. Det är Fredrik som skriver de mesta låtarna just nu, och det har man väl märkt att han lyssnar ganska mycket på Archers of Loaf – äh, det får jag inte säga...
- Fireside är en fin influens.
Jag tänkte just fråga om svenska favoritband.
- Ja, då är det nog Fireside. Och Salt är ju bra.
- Och Bear Quartet.
- Agurk Players.
Vilken fråga skulle ni helst vilja svara på?
Magnus: - Vill du ha presidentsviten på största hotellet? Det skulle vara en rätt skön fråga.
Johan: - Vill du ha en lyxturné, med bara... glam och pompa? Ha ha.
Favoritmuppar?
Johan: - Han som sitter på läktaren, den gamla gubben med långt och smalt ansiktet som är missnöjd hela tiden. Det kanske är som vi i Norrland.
Magnus: - Animal. Och den där medhjälparen till den där galne vetenskapsmannen.
Beaker.
Johan: - Svenske Kocken måste man ju gilla. Och så den hära björnen, som alltid är snäll. Fonzie, Fozzie...
Fozzie! Det är ju mitt lilla fanzine ju, det är döpt efter honom.
- Jaha! Det tänkte jag inte på. Tog du med honom för han är så snäll?

Inga kommentarer: