torsdag 10 maj 2018

Monostar - från Fozzie 6, 1996

Monostar

Eller stereo

Eric Palmqwist: sång, gitarr
Linus Larson: gitarr, sång
Carl Dahlström: bas
Jimmy Harlevi: trummor

Monostar spelade på Lollipopfestivalen -95, och det var egentligen då de bildade bandet. De har spelat ihop i andra konstellationer i sex år, och tack vare en spelning i Stockholm under annat namn fått Lollipopspelningen. De har gjort demos, som de skickat runt till olika skivbolag, och det är flera som är intresserade. De fick en demorecension i Pop #16, där de fick vara med på bild, vilket kanske betyder att de var numrets bästa, jag vet inte. Terry Ericsson kallade dem "stillsamt övertygande".
Alla utom Carl är från Gotland, men de har bott i Stockholm ganska länge nu. Ett tag var tre av dem brevbärare, sedan var de tre som var fritidsledare och en som var brevbärare, men vid tillfället för intervjun var de alla arbetslösa. Eric producerar dock en del, bl.a. har han gjort en Busty-demo och Monstars egna demos.
De hävdar att deras musikaliska influenser är Elvis och Neil Young och när de försökte beskriva sin musik sa de "bakfull rock", "vemodigt djupt" och Space Soldier med Neil Young.
Eric: - Det som vi spelar finns inte i Sverige annars. Det finns bara en massa popband liksom. Men Fireside, Salt, Popsicle och Olle Ljungström är bra.
Min beskrivning skulle helt enkelt bli: melankolisk, ganska lugn rock med mycket mycket dist och bra sång.


Vi pratade lite om bra och dåliga spelningar:
- Faktum är att vi har gjort väldigt många dåliga spelningar – det finns så j-a många spelningar som är dåliga, inte för att man själv gör en dålig spelning utan för att det är ett fruktansvärt ställe att spela på. Det skulle vara en festival i Västervik i oktober, nån garagebandsfestival i nån fritidslokal; tre hårdrocksband, ett punkband och vi och nåt rockband till. Vi fick soundchecka åt alla. Det var hemskt, fruktansvärt. Det var bara att supa sig full.
- Sen har vi ju spelat på såna där riktiga lantishak också, där de brukar ha coverband bara. Som en gång ute på landet på Gotland, långt ut på södra Gotland, där var tre pers, då fick vi packa ihop grejerna och åka hem igen.
Bra spelningar däremot:
- Lollipop. Sen så var det ju väldigt kul igår också (på Kalmar Nation i Uppsala).
- Vi kan berätta att vi har målat om en loge en gång – intressant kuriosa kanske. Vårt första gig, på ett ställe i Stockholm, så målade vi om logen, för det fanns nämligen sprayflaskor med rosa färg där. Då fick vi inget gage.
När jag frågade om favoritmuppar kom de fram till att Keith Moon är en favoritmupp, för "han var ju en riktig j-a mupp".

Red. 2018: Eric Palmqwist har just släppt sitt första solomaterial på svenska, finns på Spotify!

Inga kommentarer: