lördag 3 februari 2018

Mufflon 5 - från Fozzie 2, 1995

Mufflon 5
Vilse i pannkakan

Mufflon 5 är från Göteborg och består av Kalle Mogren (sång och gitarr), Fabian Edmar (gitarr), Lars Johansson (bas) och Daniel Mannheimer (trummor). Just för tillfället är dock Lars ersatt av Olle Metzler (till vardags gitarrist i Zoobox) när bandet är ute och spelar live, eftersom Lars nyss har fått jobb.
1993 kom deras första skiva; Boca Juniors (A West Side Fabrication) ut, och jämförelserna med Dinosaur Jr duggade tätt. Till deras nya skiva som kom i december; 6:am mantra har de utvecklat ett mer eget sound. Kalle och Fabian säger själva att deras musik inte är någon direktmusik, utan man måste lyssna på skivan ett par gånger för att riktigt uppskatta den. Om man då lyssnar noga så hör man att det finns mycket mer än Dinosaur Jr bakom.
Fabian: - Det är ganska vanligt att band som släpper sin första skiva jämförs med kända band, det blir liksom en produktbeskrivning. Och har man inte tid att lyssna på skivan så skriver man gärna dit en jämförelse.
Kalle: - Det är ju i och för sig roligt att bli jämförda med Dinosaur Jr, det är ett bra band, men det blir lite tjatigt faktiskt. Men vi lyssnar mycket på amerikansk musik, det gör vi.
Mufflon 5 har spelat i den nuvarande sättningen i drygt två år, men Kalle och Lars har spelat ihop även tidigare.
Vad betyder namnet – är det Mufflonfår ni syftar på?
- Ja, men muffle betyder förvränga på engelska, och det är det också. Vi förvränger ljud.
Kalle: - Det kändes rätt helt enkelt. Lite esperanto sådär, det fungerar på alla språk. Inte bara i Göteborg... det funkar i Uppsala och så också...
Fabian: - Vi vill inte begränsa oss bara till Göteborg.
Kalle: - Det gäller att andra har förmåga att förstå.


Vad är Boca Juniors?
Kalle: - Ett argentinskt fotbollslag, med grymt snälla fans... De slog ihjäl tretton pers vid en match. Det är ett gammalt legendariskt lag. Maradona har spelat där. De har tagit sina färger från en svensk båt! De började som ett ghettolag i Buenos Aires, och så skulle de bilda ett riktigt lag, och bestämde sig för att ta sina färger från den första båt som kom in i hamnen, och den var svensk.
Fabian: - Maradona är ju en personlighet, lite ambivalent. Han spelar inte bara fotboll, han pysslar med annat också, hö hö...
Kalle: - Vi har fans i Argentina. Det är lite svårt med distributionen, men det finns en argentinsk upplaga av skivan, och vi har spelats på radio där. Vi hoppas på att bli skitstora där så vi får åka dit. A-ha t.ex. lyckades bli stora där.
Fabian: - De var rätt stora överallt... Men A-ha är en stor förebild. Tre norska pojkar som kom från ingenstans...
6:am mantra?
Kalle: - Det har vi diskuterat vad det är egentligen. Det skapades i någons skalle.
Fabian: - Man har ju olika mantran för sig.
Kalle: - Vissa låtar är mer 12:am mantra. Och vissa vill man lyssna på klockan 17 t.ex. Men med den här skivan ville vi få fram... vargtimmen. Mantran är ju personliga. Man skapar sig ett eget mantra som är hemligt.
- Detta skall vara som en fusion mellan vårt och andras egna mantran. Djupt...
Ni har gjort en ny video?
Kalle: - Den är inspelad på en speedwaybana i Danmark, utanför Århus. Att det blev där är en ren slump. Vi hade kontakter där. Så hade vi lite semester samtidigt.
- Det är en göteborgskonstnär som har gjort husvagnen som är med i videon, Anna-Maria Ekström heter hon. Hon är j-t bra, gör skitfräcka kitschprylar.
Fabian: - Hon vill inte kalla det kitsch, men folk uppfattar det så. Hon är j-t seriös, det är inga ploj- eller trendgrejer.
Kalle: - Det var tre tjejer och en kille från fotohögskolan som gjorde videon. Den kostade bara 5 000 att göra. Den blev ganska bra, vi är nöjda. Fina färger.

Boca Juniors släpptes av Snap i England, och den sålde en del, omkring 1 000 ex, och den fick väldigt bra recensioner i NME och Select. En särskild singel med "Freewheeling" släpptes bara i England, och den kördes några gånger på MTV. Mufflon 5 fick till och med göra en John Peel-session! Och så blev den Tape of the month i Select. Inte illa. Och 6:am mantra släpps av Pioneer i Japan.
Framtidsplaner?
Kalle: - Först skall vi ut och spela ett tag.
Fabian: - Sen göra en ny skiva fort som f-n. Vi har rätt många låtar i huvudet, och ungefär tio färdiga.
Kalle: - Det blir en mörk skiva, som blir ännu mer 6:am mantra, den borde heta det. Det passar på denna också, men det känns som att den nya är ännu mer mantra.
Fabian: - Vi är tända på att åka till Japan också, men det är inget bokat. Förhoppningsvis åker vi ett helt West Side-gäng till Japan. En samlingsskiva med 6 West Side-band släpps i Japan i mars.

Slutligen: favoritmupp?
Fabian: - Gonzo.
Kalle: - Jo, men jag gillar Miss Piggy också. Men den totale favoriten är professorns assistent, Beeker. Det var så synd om honom, han fick jämt utstå alla experiment.
Fabian: - Animal är inte dum heller. Keith Moon-kopia. Fast om vi skulle starta fanzine och referera till barnprogram skulle det självklart vara "Saltkråkan".
Kalle: - Njä, mer "Vilse i pannkakan" för min del.

Inga kommentarer: